Gluteeniton koti

Gluteenittomuus ei aiheuta kotona keittiöremonttia tai astiaston uusimista, vaikka se tuo paljon muutoksia tullessaan. Pienillä muutoksilla niin ruuanlaitossa kuin kaapin sisällöllä gluteenittomuus onnistuu!

Läheisten tuki sairauden hoidossa on tärkeää, joten keskustelu ruokapöydän ääressä gluteenittomuudesta on paikallaan. Koti on paikka, jossa voi olla turvallisesti ja rennosti stressaamatta omista syömisistä. Kun koko perhe on tietoinen gluteenittomuudesta ja sen ehdottomuudesta, elämä alkaa pikku hiljaa sujua jouhevammin.

 

Muistilista kotikeittiöön (Keliakialiitto)

1. Säilytä gluteenittomat tuotteet alkuperäispakkauksissa tai suljetuissa astioissa ylähyllyllä tai erillisessä kaapissa.

2. Huolehdi, ettei kaikkien käyttämiin elintarvikkeisiin, kuten leipärasvaan, sokeriin tai hilloon, pääse sekoittumaan tavanomaisen leivän muruja.

3. Varaa gluteenittomalle leivälle erillinen leikkuulauta ja leipäkori.

4. Käytä erillistä leivänpaahdinta tai paahtopussia.

5. Puhdista pinnat ennen gluteenitonta leivontaa. Leivo gluteenittomat leivonnaiset ensin, jos leivot tavanomaista ja gluteenitonta.

6. Käytä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa puhtaita astioita ja välineitä.

7. Jos käytät kiertoilmauunia, puhdista uuni tavanomaisen leivonnan jäljiltä ennen gluteenittomien leivonnaisten paistamista.

8. Käytä vain puhdasta leivinpaperia, esiliinaa ja erillistä leivinliinaa gluteenittomille leivonnaisille.

9. Säilytä gluteenittomat tuotteet suljetuissa pusseissa tai astioissa myös pakastimessa ja merkkaa tuotteet selvästi.

 

 

 

Keliakialiiton sivuilla on kattavasti vinkkejä gluteenittomaan kotikeittiöön: https://www.keliakialiitto.fi/kuluttajat/gluteeniton-elama/kotona/